Спорт

Медалите на ЛОИ во Токио изработени од рециклирани метали

Организаторите на Олимписките игри потврдија дека медалите за олимписките и параолимписките игри во Токио 2021 година за прв се изработени од рециклирани метали.

Во рамки на проектот „ Иновативна иднина за сите“ кој се спроведуваше од 1 април 2017 до 31 март 2019. Јапонците се повикуваа да донираат мали електронски уреди и паметни телефони, кои подоцна се рециклираа, а благородните метали од нив се претопуваа и од нив се правеа медалите кои денес ги носат олимписките победници.

Така еколошки освестената нација учествуваше во активност за заштита на животната средина, но и во една благодарна мисија, сите заедно да учествуваа во создавањето на трофеите.

Вредните како мравки Јапонци успеале да соберат дури 76.000 тони мали електронски уреди и 6,21 милион стари мобилни телефони , во кои биле депонирани 32 кг злато, 3.500 кг сребро и 2.200 кг бронза.

Во спротивно сето ова ќе завршело на депониите и ќе останело неупотребено. Вака од собраната количинана метали се изработени дури 5.000 олимписки и параолимписки медали.

Сподели на:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *