Хроника на градови

Со реконструкцијата градскиот пазар во Битола добива нов лик

Во рамки на работната посета на Општина Битола, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Николче Бабовски и градоначалничката Наташа Петровска го посетија и Градскиот пазар, каде во тек се реконструктивните зафати на делот околу управната зграда. Овој простор веќе има ново соодветно партерно уредување, нов водовод, одвод, покривање, осветлување, а ќе бидат поставени нови тезги збогатени со соодветни хортикултурни решенија.

„Со подршка на АФПЗРР го реализиравме овој проект во вредност од 14.308.000 денари, за кој 8.558.000 денари се средства директно од буџетот на општината. Сликата не се менува само со овој потег, се менува и со направеното во управната зграда, што покажува успешно менаџирање и дава комплетна слика на еден тим на луѓе кои знаат да направат нешто и знаат каде се движат“, рече градоначалничата Петровска.

Директорот на АХВ Николче Бабовски, упати апел до сите продавачи на стоки во Градскиот пазар на почетокот на летниот период, да внимаваат на своите производи.

„Апелирам да се држат строго до правилата кои што се пропишани за таков вид производи, но апелирам и до граѓаните, заедно со нас, да внимаваат и каде и што купуваат. Задолжително да бараат потекло, односно соодветна декларација на производите кои ги купуваат и дали се чуваат во условите кои се пропишани за производот. Засилени се контролите, бидејќи само во првиот квартал се уништени 67 тони небезбеден производ“, посочи Бабовски.

Директорот на ЈП „Пазари“ Владе Атанасовски се заблагодари на соработката и поддршката од општината, особено од градоначалничката Петровска, бидејќи со овој зафат се затвора комплетната слика за битолскиот пазар.

Сподели на:

Leave a Reply

Your email address will not be published.