Вести

НП Галичица: Дозволено е транзитирање само по асфалтниот пат

Согласно одлуката на Владата за забрана на движење во шумските подрачја, националниот парк „ Галичица“ издаде дополнително соопштение за јавност, во кое стои: „ Деновиве сме сведоци на значително зголемени температури, зголемена фреквенција на посетители и зголемена опасност од пожари, а во некои делови од државата и од ширење на веќе активни пожари. Заради тоа, […]

Сподели на:
Македонија

Локализиран пожарот кај Кокино, сеуште има опасност од жариштата во Кокински дол

Пожарот кај Кокино е ставен под контрола, но противпожарните служби од Старо Нагоричане информираат дека нивни екипи се упатуваат кон непрооден пат на уште три жаришта во месноста „Кокински Дол“ каде не може да се интервенира со возила, ниту пак има пристап со лесни возила. – Во моментот наши екипи и припадници на Армијата се упатуваат кон […]

Сподели на:
Магазин

Какви ризици крие храната во лето?

Како расипување на храната е дефинирана секоја промена на храната која ја прави опасна за потрошувачка , а размножувањето на микроорганизми е само една од причините за потенцијална расипливост и опасност за конзументите. Порастот на патогени микроорганизми е секако ризик и тие храната ја прават опасна по здравјето на луѓето. Врз основа на тоа како […]

Сподели на: